Afgelopen zomer schreef ik ‘Elektrische nostalgie’, waarin ik mijn droom voor een nieuwe duurzame manier van reizen met elektrische campervans deelde. De reacties, tips en gesprekken die daaruit voort zijn gekomen waren fantastisch. Er is dan ook veel gebeurd, tijd voor een update!

4 maanden vol inspiratie

Liefhebbers, ombouwers, ondernemers… Zoveel mensen reageerden op mijn artikel dat ik de afgelopen 4 maanden zo’n beetje elke week nieuwe mensen heb gesproken. Het ene gesprek positief en inspirerend, het ander kritisch en technisch. Maar bij elk gesprek was de houding met name: dit is zeker te realiseren, dus laten we vooral kijken hoe dat dan zou kunnen.

Al die positieve energie heeft me, net als het idee zelf, niet losgelaten. Wel heeft het ervoor gezorgd dat ik terug ben gegaan naar de tekentafel om te kijken naar het grote plaatje, mijn visie en de weg daar naartoe. Dat heeft geleid tot nieuwe inzichten en ook een drietal in mijn ogen positieve veranderingen. Lees verder en oordeel zelf.

Electric Vanlife veranderde in evan

Sinds mijn artikel heb ik veel mensen gesproken in de wereld van duurzaam reizen, die allemaal met min of meer hetzelfde idee rondlopen: hoe kunnen we onze reisambities in lijn brengen met de draagkracht van de planeet. Door alle gesprekken heb ik gezien op hoeveel verschillende manieren mensen hiermee bezig zijn: het ombouwen van voertuigen, ontwikkelen van batterijen voor specifieke toepassingen, het delen van bestaande voertuigen met zoveel mogelijk mensen… Allemaal inspirerende mensen met gave verhalen en interessante inzichten, ook over Electric Vanlife.

Het beste inzicht daarbij kwam van Thomas, die heel simpel zei: “In mijn netwerk ken ik op dit moment precies 0 mensen die een ombouwpakket willen voor hun eigen campervan. Maar ik hoorde mijn schoonouders wel over vliegschaamte, die zouden jouw elektrische busjes zo willen huren”. En zo veranderde Electric Vanlife met jullie inzichten in evan. Met evan gaan we busjes kopen, deze ombouwen naar elektrisch en verhuren, om daarmee volledig duurzaam reizen voor iedereen mogelijk te maken.

Kilometers, geen kits

travel the world the sustainable way - evan

Een eigen elektrische campervan bouwen (en betalen) is meer iets voor de ‘happy few’, daar waar velen wel graag elektrisch willen camperen. Dan is het dus logischer om elektrische campervans te verhuren dan kits te verkopen. Zo worden de campervans bovendien goed gebruikt. Minder campervans nodig, meer mensen duurzaam op reis, meer impact.

Duo, niet solo

travel the world the sustainable way - evan

Al snel nadat ik bovenstaand idee begon te delen met mensen om me heen merkte ik veel enthousiasme. Zo ook bij Erik, een studievriend die zelf net fan was geworden van een door hem gehuurde T2. Hij vond het idee zo tof dat hij mee wilde doen. En zo is evan gestart met niet 1, maar 2 oprichters.

Fans, geen sponsors

travel the world the sustainable way - evan

Electric Vanlife wilde ik opzetten middels een pilot met mijn eigen campervan en bijdragen van sponsors. Met evan kunnen we iedereen die ons steunt echt iets bieden, namelijk een vette reis in 1 van onze campervans. Een onderneming gebouwd op fans van evan dus, niet op sponsors.

Zo is sinds mijn originele artikel een hoop veranderd, en toch is de kern hetzelfde gebleven. Ik ben vertrokken vanuit het idee dat mijn eigen campervan en die van veel liefhebbers met dezelfde wens zo snel mogelijk elektrisch moesten worden. De missie waar we met evan voor staan is om iedereen zo snel mogelijk een gave manier van duurzaam reizen aan te bieden. Of je nu al een campervan hebt of niet. Mijn wens is dus dezelfde, maar dan met een iets ander vertrekpunt, jouw reis is nu namelijk het uitgangspunt.

Your journey of a thousand electrical miles…

Met evan willen we iedereen een tof en duurzaam alternatief bieden om te reizen. Op pad in een volledig elektrische maar nostalgische Volkswagen T2 campervan bijvoorbeeld. Deze bieden we maar al te graag zo snel mogelijk aan iedereen aan. Wij realiseren ons dat dit een uitdaging is. Tegelijkertijd heeft al het enthousiasme en alle bestaande projecten waar ik sinds mijn vorige artikel op ben gestuit me doen inzien dat het gewoon kan.

Met alle aangesloten partners hebben wij nu in elk geval een stevig plan om het voor elkaar te krijgen. Samen met hen willen we alle bovenstaande onderdelen bij elkaar brengen om begin 2020 met een crowdfunding van start te gaan. Daarbij kun je als fan als eerste een elektrische campervan boeken voor komend seizoen.

Als het aan ons ligt is jouw volgende reis een groene!

… starts with a single step.

Achter de schermen werken we samen met onze partners hard om de eerste elektrische T2’s komende zomer te laten rijden. Mocht je achter de schermen willen gluren en als eerste willen weten wanneer onze voorverkoop start, dan kan dat via onze website, LinkedIn, Facebook of Instagram. Stay tuned!